Aktualności

« powrót

Ziołowy ogród w kuchni…

W kuchni zamiast ozdobnych roślin liściastych pięknie prezentują się donice z ziołami. Ekologiczny domowy ogródek będzie spełniał wszystkie zdrowotne funkcje zwykłych roślin, a dodatkowo na wyciągnięcie ręki będziemy mieć do dyspozycji zawsze świeże przyprawy. I ten aromat unoszący się w powietrzu…

Co potrzebujemy?

1.nasiona

2. ziemia

3. doniczki, koszyki lub inne pojemniki

4. woda

Kiedy najlepiej wysiać zioła?

Zioła najlepiej wysiać na początku marca.

Jakie gatunki najlepsze do uprawy w domu?

Większość ziół bez problemu rośnie w warunkach domowych. Najlepiej wysiać rośliny jednoroczne takie jak: bazylię, cząber, majeranek, lub wieloletnie: rozmaryn, oregano, kolendrę, estragon, tymianek, melisę, miętę, szczypiorek.

Jak pielęgnować ziołowy ogródek?

Donicę najlepiej ustawić w nasłonecznionym, lekko przewiewnym miejscu. Parapet w kuchni z oknami od południowej strony to doskonałe miejsce. W ciepłe miesiące zioła najlepiej wystawiać na balkon. Należy podlewać je  codziennie, ale niezbyt obficie. 

Przykuchenny ogródek